Sivut

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Ajatustyön palkka


Tylsyys. Tiedät varmasti sen tunteen, kun pääsi alkaa yllättäen kumista tyhjyyttään. Ajatuksesi vaeltavat täysin vapaina, vailla rajoja. Ensi alkuun voisi kuvitella moisen tunteen positiivisena, jopa vapauttavana, mutta auta armias kuin pääset kunnolla käsiksi siihen. Vai pitäisikö sanoa se sinuun?

Se tyhjyys ei ole mukava leposija. Siteet kiristyvät ranteiden ja nilkkojen ympärille hyvin yllättäen. Ensin on vain mustuutta, jossa voi olla mukavakin kellua hetki tai pari. Mutta ajatuksien ilmaantuessa et enää ole turvassa. Ne pirulaiset kietoutuvat raajojen ympärille, etkä voi enää taistella vastaan. Olet jo niiden vanki. Eivätkä mokomat ole mukavia vanginvartijoita. Ne eivät suinkaan anna sinun piehtaroida saastaisessa selissäsi rauhassa, vaan tykkäävät kutitella veitsenterävillä höyhenillä jalkapohjia. Etkä sinä ole tarpeeksi vahva laittamaan vastaan, vaikka se kaikki onkin vain mielessäsi. Sillä sisimmässäsi sinä olet ristiriitainen. Mielesi on kuin haaskalintuparvi, joka säntäilee ympäriinsä, pyrkien nappaamaan pienimmätkin terveydenrippeet. Terveyden haikailusta saat kuitenkin vain lisää vettä hulluuden myllyysi. Sillä etsimääsi et ikinä löydä ja se ajaa sinut vain syvemmälle mielenvikaisuuden syövereihin. Tunnetko sen jo ruumiissasi? Kevyen kihelmöinnin, joka hetken päästä räjähtää äärimmäisyyksiin? Turhaan hierot jalkojasi tai käsiäsi, sillä tämän sortin levottomuus ei lähde ystävällisellä kosketuksella!

Paras on vain välttää helvettiä. Juosta karkuun. Eikä ikinä pysähtyä. Tee, liiku, laula, tanssi, mitä vain. Mutta älä vain jää paikoillesi, vaikka kuinka hengästyttäsi. Turhakin tekeminen on aina parempi kuin ahdistava ajatusmyrkky, joka aivan huomaamatta valtaa kehon kokonaisuudessaan. Ajattelu loppujen lopuksi taitaa olla varsin yliarvostettua. Mitä se meille antaa? Näemmehän, kuinka jokainen viisas kärsii omassa henkilökohtaisessa kadotuksessaan. Halveksimamme tyhmät taas, he viettävät onnellista elämää autuaan tietämättöminä niistä kamaluuksista, jotka vaivaavat viisaan arkea. Onko loppujen lopuksi edes hirveän viisasta ajatella, kun kipu on sen palkka? Näyttelemmekö kaikki yllättäen päinvastaisia rooleja? Mutta luoja, ei... Mitä minä teenkään? Suokaa anteeksi, annoin itselleni luvan kiellettyyn. Parempi on sinunkin lähteä muihin askareisiin, liikkumaan, laulamaan, tanssimaan, mitä vain! Hyppiä vaikka x-hyppyjä mieluummin kuin lukea tätä turhanpäiväistä kipuvuodatusta. Sehän voi vaikka tarttua. Mene siis ja unohda lukemasi. Off-nappi on yhteinen pelastuksemme. Painakaamme sitä ja unohtakaamme keitä olemme.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti