Sivut

perjantai 13. helmikuuta 2015

Syntymätrauma


Vanha yhtälö kuoli siihen, mihin lintu haudattiin. Se räpiköi muutaman viimeisen siiveniskun verran ja vaikeni sitten. Siinä oli kummallinen voima, jota tällaisina iltoina kaipaan. Tämä uusi olevaisuus on niin kovin kaukana sellaisista asioista, eikä minuus ole vielä kunnolla tarrannut kohteeseensa.

Kaiken tämän keskellä sen kiduttava illuusio tuntuu järjettömältä. Maailmaan sulautuminen veisi korventavan tulen, se laskisi tumman vetensä päälleni rauhoittaen. Pimeä ei ole paha, pimeä on rauhaisa. Kaiken tämän hulluuden keskellä kumman selkeä.

Rattaat pyörivät, enkä ymmärrä loogisuutta sen paremmin kuin kaaostakaan. En osaa valita pienempää pahaa. Tämä ruumis kaipaisi lepoa, kehoraukka, jolla ei ole ymmärrystä kantamastaan taakasta. Jonakin päivänä se kenties sortuu tämän kaiken alle. Kenties silloin, kun henki kasvaa liian suureksi.

Jos saisin valita uudestaan, ottaisin sen sinisen pillerin. Heräisin sängystäni aamulla, kuuntelisin lintujen laulua ja pohtisin arjen kiemuroita. Masentuisin arkisuudesta, tuijottaisin auringonnousua ja kirjoittaisin rakkausrunoja. Sen tilalle on tullut vellonta. Kaamea irrallinen vellonta, joka pysyy toisinaan taustalla, mutta piilottelee jossain mielen huoneen nurkista. Vaikka täytyy myöntää, että sellaisesta voimasta puhuttaessa personifikaatio antaa aivan vääränlaisen kuvan. Kuin siinä olisi jotain inhimillistä, jotain jota koskettaa. Tietoisuus kyllä, mutta jokin keskeinen sen kylmistä syövereistä puuttuu.

Enkä minä näkisi enää ollenkaan mahdottomana, että kaikkein mielenvikaisimmat ovatkin kaikkein lähimpänä totuutta. Pudonneet läpi sen verhon, joka estää tajuntaamme hajoamasta pirstaleiksi todellisuuden mielettömyydessä. Palanneet takaisin lapsen ensimmäiseen parkaisuun ja kauheaan avuttomaan hätään. Sanattomaan hallitsemattomuuteen ja hajoamiseen. Ja minä pyydän, älä edes yritä muistaa. Tajuntasi verholla on tarkoituksensa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti